piątek, 28 lutego 2014

Wino i czerwone mięso sposobem na zdrowie?

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo powszechnego przekonania o prawdziwości wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. Blog kulinarny

I jedzą po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są zdrowsi i szczęśliwsi. Tak jest chociażby we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do łatwych i nisko kalorycznych nie należy. Wiadra wina, deski tłustych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najzdrowszych europejskich nacji. Ba, naukowcy znaleźli nawet nazwę opisującą ten stan rzeczy - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, kalorycznych potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi na przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - schorzenia serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w innych państwach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak presji czasu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Na temat Blog kulinarny to też niezłe info Blog kulinarny też jest ciekawie opisany temat Warto rzucić okiem także na Blog kulinarny Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: Blog kulinarny - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz