czwartek, 27 marca 2014

Jaka jest kuchnia francuska?

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Blog z przepisami

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: Blog z przepisami - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Na ten temat napisali także na Blog z przepisami Jeśli mowa o Blog z przepisami to wspomnę też o innych źródłach. Polecam również Blog z przepisami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz