wtorek, 26 maja 2015

Proteiny i białka - wspomaganie

Wspomaganie treningu czy też odchudzania wymaga odpowiednich składników żywnościowych. Dobrze jest stosować the protein works gdyż daje najlepszy efekt.

Kulturystyka

Kulturystyka ? amatorska lub zawodowa dyscyplina sportu. Polega na kształtowaniu sylwetki ciała poprzez hipertrofię mięśni szkieletowych w wyniku ćwiczeń fizycznych wykonywanych z obciążeniem; z jednoczesnym maksymalnie możliwym zredukowaniem tkanki tłuszczowej podskórnej w celu lepszego uwidocznienia mięśni.

Kulturystyka wywodzi się z ćwiczeń treningowych siłaczy i zapaśników z drugiej połowy XIX wieku. Za prekursora nowoczesnej kulturystyki uważa się niemieckiego siłacza Eugena Sandowa, który występował z pokazami cyrkowymi w różnych krajach na przełomie XIX i XX wieku.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kulturystyka


Czym się suplementować przed treningiem?

W sprawie suplementów przed treningiem można by wiele powiedzieć i pewnie każdy trener ma swoje ulubione substancje, które poleca swoim podopiecznym. Według specjalistów arginina i glutamina są idealnym zestawem do zażycia przed treningiem. Zaleca się stosowanie po 5 gramów każdego z nich. Ten zestaw zwiększa produkcję tlenku azoty, który spowoduje lepsze ukrwienie, a co za tym idzie nasze mięśnie będą lepiej odżywione w podstawowe substancje: hormony, glukoza, minerały i witaminy. Dodatkowo zwiększy to ilość energii na trening.


Węglowodany i substancje wspomagające

Węglowodany szybkotrawione, zawierają je takie produkty jak na przykład banany. Należy je przyjmować po treningu, najlepiej od razu. Pomoże to zregenerować siły i zwiększy ilość glikogenu mięśniowego. Dodatkowo warto zażyć białko serwatki, aby uzupełnić możliwe niedobory białek. Takich rzeczy można wymienić jeszcze wiele. Oczywiście bardzo dużo zależy od samego organizmu, przecież każdy ma inną wytrzymałość oraz może inaczej zareagować na niektóre substancje. Najważniejsze to obserwować swoje ciało i stwierdzić co działa na nas lepiej, a co gorzej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz